Principalii indici ROBOR și-au continuat marți scăderea, dar unul dintre aceștia a revenit pe creștere, arată datele afișate de Banca Națională a României (BNR). Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut marți la 3,47%, de la 3,46% luni. Aceasta este prima creștere, după ce a intrat pe o tendință de scădere la 20 decembrie 2018.
În schimb, restul principalilor indici și-au continuat tendința începută în decembrie. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marți la 2,92%, de la 2,94% luni. Anterior, ROBOR la 3 luni s-a mai aflat la un nivel asemănător la 18 iunie 2018.
De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a coborât, marți, la 3,27%. Un nivel mai redus de atât, de 3,24%, a fost înregistrat la data de 29 iunie 2018.
În plus, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a scăzut marți la 3,38%, de la 3,39% vineri. Un nivel mai redus de atât, respectiv de 3,33%, a fost consemnat la data de 3 iulie 2018.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.
Consiliul de Administrație al BNR are programată, marți, prima ședință de politică monetară din acest an. Analiștii și economiștii din bănci nu se așteaptă ca BNR să majoreze sau să reducă rata dobânzii de politică monetară, care este de 2,5%, începând cu 8 mai 2018, când a fost urcată cu 0,25 de puncte procentuale față de nivelul de 2,25%, cât a fost stabilit începând cu 8 februarie 2018.